Het dorp Berg en Dal
Berg en Dal wordt, volkomen terecht, weleens Klein Zwitserland genoemd. Dit is geen streek waar je met auto doorheen moeten racen, want dan ontgaat je teveel van het natuurschoon dat dit gebied te bieden heeft. Het is een Eldorado voor fietsers en wandelaars, die van rust en imposante panorama’s houden. Voor of na de wandeling of zomaar voor de gezelligheid ben je van harte welkom in een van de vele horecabedrijven. Zelden zul je met parkeerproblemen of een file te maken hebben. In de natuur is iedere maand wel iets te beleven.
Toeristisch gebied
Het dorp Berg en Dal geniet al ongeveer 150 jaar van een grote bekendheid op toeristisch gebied. Vroeger waren het vooral de gidsen die de toeristen rondleidden naar talloze mooie panorama’s en bezienswaardigheden, zoals het landelijk unieke Bergspoor (zie filmpje vanaf 3:40) van Beek naar Berg en Dal.
Van de naam Berg en Dal is niet precies bekend wanneer en hoe zij is ontstaan. De naam Berg en Dal duikt voor het eerst op in de raadsassignaten van de stad Nijmegen in 1750. Hier wordt melding gemaakt van een grensincident. Duidelijke overeenkomsten zijn er met de herinneringszuil Bergendaal van Prins Johan Maurits van Nassau-Siegen (de bouwer van het beroemde Mauritshuis in Den Haag) ten zuiden van de stad Kleef. Veel kenmerken van heuvels en parken komen overeen met de namen zoals die zich hier in Berg en Dal bevinden. Namen als Sterrenberg, Boterberg, Galgenberg en de achtsprongvormige parkaanleg komen in zowel Kleef als Berg en Dal voor. Als eerste belangrijke gebouw van Berg en Dal wordt het logement Oud Berg en Dal beschreven.
Hotel Groot Berg en Dal
Dit markante houten gebouw bevond zich op gedeeltelijk Pruisisch grondgebied tegenover het huidige Tivoli. Omstreeks 1800 ontdekten welgestelde Nijmegenaren de mooie omgeving ten oosten van de stad. Dit proces van beginnend toerisme is in een stroomversnelling gekomen sinds de bouw van het internationaal bekende hotel Groot Berg en Dal, dat werd geopend in 1868. In 1891 werd Berg en Dal door de aanleg van de stoomtramlijn Nijmegen-Berg en Dal nog beter bereikbaar. Vanaf dat moment werd Berg en Dal door alle lagen van de bevolking ontdekt als vakantieoord en kreeg het grote bekendheid. Het toerisme is sinds die tijd de belangrijkste economische pijler van het dorp. Ook ontstonden er veel nevenactiviteiten zoals stalhouderijen, autoverhuurbedrijven, etc.