Het bosgebied

Natuurgebied De Duivelsberg 

Het natuurreservaat De Duivelsberg maakt deel uit van een beboste heuvelrij, die van Nijmegen tot bijna de Duitse grens loopt.  

Waar komt de naam De Duivelsberg vandaan?

Er zijn meerdere verhalen die de oorsprong van de naam De Duivelsberg voor het gebied zouden verklaren. Eén stamt van deze verhalen stamt uit de tijd dat er nog gegraven werd in de Ooijpolder en mensen meermaals de berg (76 meter hoog) over moesten. Die vloekten en tierden natuurlijk over de hoogteverschillen die ze keer op keer moesten zien te overwinnen. Vandaar: de ‘duivelse’ berg.  Of de oorsprong voor de bijnaam ligt in de verhalen over de houten burcht Mergelpe die zijn hoogtepunt had rondom 1100 na Christus. 

De bewoners van deze burcht, Graaf Balderik en zijn vrouwe Adele poogden door list en bedrag hun bezittingen te vergroten. Dat kwam hen duur te staan en als straf werden ze in de kerkelijke ban gedaan. Lichtjes die vanaf Beek zichtbaar rondom die berg met het hooggelegen burchtje flikkerden waren tijdens de middeleeuwen voldoende om te spreken over “de berg van de duivel”.  De lichtjes kunnen natuurlijk ook gewoon sterren zijn geweest…..  

In de vervolgpagina’s leggen we meer uit rondom het ontstaan van het gebied, de burcht Mergelpe en de ontwikkelingen van het reservaat.