Heilig bos

Heilig bos

Een ander bijzonder aspect van de Duivelsberg is dat het voor onze voorouders als een heilig bos werd beschouwd. In de dorpjes Beek-Ubbergen en berg en Dal liggen twee heuvels met de naam Maanberg en Sterrenberghet is waarschijnlijk dat een van de heuvels in het bos ooit de Zonneberg is geweest.   

De oorspronkelijke Duivelsberg

Na de kerstening heeft deze heilige plek de naam Duivelsberg gekregen en nog veel later is deze naam toegeschreven aan de grootste van de twee motte-heuvels. Vermoedelijk is de oorspronkelijke Duivelsberg of Zonneberg een heuvel die vlakbij het pannenkoekenrestaurant de Heksendans in het bos van Berg en Dal ligt. 

Deze heuvel is zichtbaar kunstmatig opgehoogd. Achter de heuvel is een vlakke, open plek aangelegd. Deze open plek is vanaf het pad goed te bereiken en tegenwoordig staat er een enorme beuk in het midden. Het is een prachtige plek waarvan de kracht en de heiligheid nog steeds voelbaar aanwezig is. Verschillende sjamanistische en paganistische groepen gebruiken deze oude heilige plek nog steeds voor hun rituelen en feesten.