Historie van de Pannenkoek

Waar komt de pannenkoek vandaan?

Pannenkoeken en Nederland lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al in heel oude kookboeken staan recepten voor verschillende soorten pannenkoeken. Dat laat al zien dat we in Nederland behoorlijk verkocht zijn aan onze pannenkoek. Het is ook grappig om te zien dat pannenkoeken door de jaren heen heel anders worden gegeten. Vroeger werden ze bijvoorbeeld belegd of gevuld met bokking, rietperen of met nootmuskaat en foelie. In sommige streken van ons land werd de pannenkoek als ontbijt gegeten en door de mannen op het land zelfs in de koffie gesopt.

Oud bakproduct 

Toch gaan pannenkoeken heel ver terug in de tijd. Het is waarschijnlijk zelfs een van de eerste bakproducten van onze Westerse beschaving: een mengsel van fijngewreven graan, vermengd met water, dat op een gloeiende steen werd ‘gebakken’. Vanuit daar is het uitgegroeid naar verschillende producten, zoals brood door een gistingsproces en tot pannenkoek door melk te vervangen door water en eieren toe te voegen.  

Verschillende soorten pannenkoeken 

Vanuit die basis van water en meel zijn er verschillende producten gegroeid, die zich over de hele wereld anders hebben vormgegeven. Zo heb je de zoete pannenkoek bij ons, maar een heel dunne crèpe in Frankrijk, een Oost-Europese blini. Ieder gebied heeft zijn eigen variant. Sommige pannenkoeken zijn dik en vast, anderen luchtig en zoet, zoals de Oostenrijkse kaiserschmarren. Maar denk ook eens aan tortilla’s, taco’s en zelfs pizza’s! Ook deze gerechten zijn terug te leiden tot die absolute basis. 

Smaken en toppings 

In onze pannenkoekenrestaurants vind je verschillende soorten pannenkoeken. Dat wil zeggen: pannenkoeken met verschillende toppings. Van hartig tot zoet, voor de stevige trek of voor de echte zoetekauw. Bosbessen, kersen, appel, spek, ui, kaas of gember: dat zijn slechts een paar ingrediënten waar je uit kunt kiezen. Wij hebben zonder twijfel een pannenkoek waarbij het water je meteen in de mond loopt! En wil je helemaal de vrije hand? Dan kun je zelf kiezen watje op je pannenkoek terug wil zien.